A Look At: An alternative design studio

When researching studio spaces for a current project, we wanted to look for something a little different from the usual inner-city unit with corporate layout. We wanted to find something that would inspire creativity on a daily basis as well as offer a sense of tranquility in the work place. What we came across was the Nicolas Tye Architects studio located in Bedfordshire, England. Nicolas Tye Architects – an award winning company that pushes the very boundaries of design to create timeless and inspirational architecture – have designed a building for their own office Studio. When planning your next office space, it might be worth having a read of the below and thinking outside the box!

The 2,200 square foot creation “The Long Barn Studio” is set against Nicolas Tye’s own award winning barn-conversion home and sits comfortably against its mature, rolling hill woodland surround in a Bedfordshire village.

ElliotJames_blog_nicolas_tye_10

The new practice, which took ten months to build, is used by Nicolas Tye’s very own employees and speaks volumes. The building illustrates the team’s philosophy of respect to contextual surroundings whilst demonstrating a chic yet elegant style true to this era. The office design within considers every aspect of modern working life and the demands of today’s worker by incorporating a magnificent, yet practical use of space and design

ElliotJames_blog_nicolas_tye_7

The building is a simple glazed rectangular unit with frameless 3.2m high glazed panels along its main elevations, which hold a very slight green tint to reflect the seasons of the surrounding glorious landscape. Internally, they provide all those who are lucky enough to enter with a panoramic view that is breathtaking.

ElliotJames_blog_Long-Barn-Studio-Nicolas-Tye-Architects-11

Like bookends, the building is capped at both ends with full height larch cladding, the course of the building intersects a series of larch timber “pods” which house meeting rooms, a library, a printing area and a WC. Harping back to the adjacent barn building’s history, the new studio utilises cor-ten detailing, further enhancing the sense of place, reflecting the old and discarded agricultural machinery and steelwork.

ElliotJames_blog_nicolas_tye_9

Floating Wenge storage pods sit dividing reception, to kitchenette to work spaces, Knoll floating wide and deep desking with bespoke cabinets integrating designers files, tools and waste bin, married with wireless screen built-in computers and wireless keyboard ensure all is at hand in this exclusive user friendly environment.

ElliotJames_blog_nicolas_tye_4

ElliotJames_blog_nicolas_tye_1

The studio utilises rainwater harvesting, its own wind turbine, whole building air heat recovery circulation system, central vacuum and centralised lighting control. Utilising low energy lighting, organic paints and non-toxic chemical sealers further reinstates the philosophy of Nicolas Tye Architects. Their passion for this is clearly evident in their own building, an achievement that many companies long for.

ElliotJames_blog_nicolas_tye_8

With a build cost of £225,000, the building mirrors a sensitive, but provocative response to modern design, sustainability and the contextual issues of today. The Long Barn Studio is an extraordinary symbol of the practice and its approach to design – a pure expression of ideology.

ElliotJames_blog_nicolas_tye_3

 

ElliotJames_blog_nicolas_tye_5

Share Post :

More Posts